Bilder och länkar och smygreklam

Idag tittar jag tillbaka lite på veckan i Kapstaden. Tänker på alla möten med nya människor. Tänker att bakom absolut varenda vara i butikshyllorna i Sverige finns det levande personer. Tänker att det är vårt ansvar att kräva att alla blir behandlade rättvist.

thumb_DSCN4646_1024
Fair Trade chili från Fynbos Fine Foods.
thumb_DSCN4647_1024
Fynbos Fairtrade-språkrör. Hon gav oss en presentation av på vilka sätt Fynbos Fine Foods arbetar med Fair Trade. Hon hade kontoret fullt av diplom hon fått genom att ha gått olika kurser anordnade av företaget. Som många andra invånare i Syd-Afrika började hon som flykting från Zimbabwe, utan någonting. Tyvärr blir många flyktingar utnyttjade på arbetsmarknaden, och får jobba för urusla löner. Fynbos har ingen certifiering men startade för att skapa rättvisa arbetsplatser och jobbar väldigt aktivt med de 10 principerna för Fair Trade.
thumb_DSCN4659_1024
Verkstaden med den bästa arbetsstämning och sammanhållning jag sett på länge. Isuna hantverk.
thumb_DSCN4655_1024
Demonstration från Mlandeli i hur porslinsdekorationerna växer fram.
thumb_DSCN4671_1024
Musikrum på after-school – en del av premiumet som vingården Koopmanskloof fått genom Fairtrade. De hade dessutom dagis, skola och hälsoklinik finansierat av premiet. Den översta bilden i det här inlägget är också från Koopmanskloof.

Produkter från Fynbos och Isuna går att få tag på i de flesta Världsbutiker/Fair Trade Shops. Fynbos säljer en del själv och en hel del genom Turqle Trading. Produkter från Koopmanskloof och även Du Toitskloof (som är Fairtrade-certifierat och har gjort massa coola grejer med premiet för sitt lokalsamhälle) hittar ni på Systemet.

Imorgon kommer jag publicera ett sammandrag av en spännande intervju vi hade idag med en av de anställda på Rain.

2 reaktioner till “Bilder och länkar och smygreklam”

  1. Det är sååå spännande och intressant läsning Victoria! Jag har en känsla av att du smälter in där som ”smöröya i gröten”, om du förstår? 😉 Det är liksom ”en ny värld” som öppnar sig för mig. TACK! Skulle gärna ha gjort detsamma som dig! Vem vet – kanske en dag…;)

    Gilla

Lämna en kommentar